Het is ons gelukt! Met het geld van een hele hoop Nederlandse donateurs en de immense kracht van een hele hoop Zambiaanse metselaars, dakdekkers, loodgieters, schilders, hoveniers en elektriciens, heeft Desh afgelopen zomer een workshopgebouw kunnen neerzetten. Overdag kan het bijvoorbeeld dienen als workshopruimte voor timmermensen, upcycle-projecten en mediamakers, maar ‘s avonds of tijdens voorstellingen kan het ook prima gebruikt worden voor dans- of toneelvoorstellingen, muziek, poetry slams en filmavonden.
Om dat te realiseren, hadden we het oorspronkelijke (grotere) ontwerp aangepast, zodat er een goedkopere, multifunctionele ruimte ontstond. We hebben nu twee afsluitbare kamertjes met een klein raampje en een metalen deur, goed als opslagruimte, maar evt. ook als kantoor of kleedruimte. Daartussen zit een half-open ruimte met schuine wanden en een schuin dak, dat het geluid goed naar het publiek zal reflecteren. Het dak is aan de publiekskant ook flink verlengd, opdat de regen het gebouw zal sparen.
What’s next?
Het water stroomt, de beamer staat al klaar, de leidingen zitten er al in, we hebben alleen nog electra nodig. En, voor het nodige comfort, wat meer meubels. De aanvraag voor een aansluiting op het nationale energienetwerk Zesco is vorig jaar al aangevraagd, maar blijkt heel lang op zich te laten wachten. Om daar minder afhankelijk van te zijn, en onze programma’s gewoon door te kunnen laten lopen tijdens de veelvuldige ‘power-cuts’, hebben we Meerwind gevraagd of ze ons komend jaar willen komen helpen met het installeren van een aantal zonnepanelen en batterijen. Het is de bedoeling dat we daarbij gelijk een aantal lokale mensen trainen, want bij het installeren van de solar pump en de solar boiler, bleek al dat technici met die vaardigheden lokaal heel schaars zijn.
Om straks ook lekker te kunnen zitten, EN lokale houtgebruikers een manier te geven om meer te verdienen aan lokaal hout dan wanneer ze het voor houtskool gebruiken, hebben we ook De Vliegende Meubelmakers gevraagd zich komend jaar bij ons aan te sluiten. Ze delen hun skills met lokale timmermannen, en trainen daarbij gelijk aspirant-meubelmakers. Aan zulke aspiranten hebben we geen gebrek: toen we in Chilonga vertelden dat we dat van plan waren, kregen we gelijk meer aanmeldingen dan de meubelmakers aankunnen. De ervaring leert dat een deel daarvan straks niet te vinden is, dus voorlopig houden we die wachtlijst in ere. Medio september hopen we te horen of Kambisa! geselecteerd is, en we de Vliegende Meubelmakers volgend jaar mogen verwachten. Fingers crossed, we kijken ernaar uit!