——————–NAAM, ZETEL EN DUUR.
————————-Artikel 1.
- De stichting is genaamd: Stichting KAMBISA!BeHeard.
- Zij heeft haar zetel in de gemeente ‘s-Gravenhage.
- De stichting is opgericht voor onbepaalde tijd.
—————————-DOEL.
————————-Artikel 2.
- De stichting heeft ten doel:
- het bieden van een platform aan alle inwoners van Zambia voor het uiten van hun mening, met name voor degenen die in de gangbare media niet aan het woord komen;
- met inachtneming van het principe van “hoor en wederhoor” en met benadrukking van het recht van vrije meningsuiting, echter zonder stigmatisering;
- voorts het aanmoedigen van het dialoog, individuele verantwoordelijkheid, kritisch nadenken en constructief gebruik van cultureel erfgoed;
- het verrichten van alle handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
- Zij tracht haar doel onder meer te bereiken door:
- het doen van publicaties;
- het maken van een website;
- het maken van bijdragen aan radio- en televisieprogramma’s;
- het organiseren van bijeenkomsten;
- het verstrekken van informatie en het geven van advies;
- het werven van fondsen.
————————–VERMOGEN.
————————-Artikel 3.
Het vermogen van de stichting zal worden gevormd door:
- donaties;
- subsidies;
- opbrengsten uit haar activiteiten en publicaties;
- erfstellingen, legaten en schenkingen;
- hetgeen de stichting op enigerlei andere wijze verkrijgt.
————————–BESTUUR.
————————-Artikel 4.
- De stichting wordt bestuurd door een bestuur, bestaande uit tenminste drie leden.
- Het bestuur bepaalt, met inachtneming van het bepaalde in lid 1, het aantal leden.
- Het bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De functies van secretaris en penningmeester kunnen in één persoon worden verenigd.
————————-Artikel 5.
Het lidmaatschap van het bestuur eindigt door bedanken, door overlijden, door verklaring in staat van faillissement, door aanvrage van surséance van betaling, door onder curatele stelling, door ontslag door de Rechtbank, zomede door ontslag door het bestuur, dat daartoe dient te besluiten met tenminste drie/vierde van stemmen in een vergadering waarin alle bestuursleden aanwezig of door een schriftelijk gevolmachtigde vertegenwoordigd zijn.
————————-Artikel 6.
- De bestuursleden worden benoemd door het bestuur.
- Wanneer in het bestuur een vacature is ontstaan zal daarin door de overblijvende bestuursleden ten spoedigste worden voorzien door benoeming van een nieuw bestuurslid, die als zodanig dezelfde functie zal bekleden als degene in wiens plaats hij werd benoemd.
- Een niet-voltallig bestuur behoudt zijn bevoegdheden, onverminderd de verplichting van het bestuur om in de vacature te doen voorzien.
- Bij de samenstelling van het bestuur en benoeming van bestuursleden dient in acht te worden genomen, dat eventueel aanwezige relatie van bestuursleden een minderheid vormt. Onder relatie wordt verstaan: familieleden tot en met de vierde graad, gehuwden en samenwonenden.
- Het lidmaatschap van het bestuur is onverenigbaar met het vervullen van een dienstbetrekking bij de stichting.
- Bij verschil van mening tussen de overblijvende bestuursleden omtrent de benoeming, alsmede wanneer te eniger tijd alle bestuursleden mochten komen te ontbreken en voorts indien de overgebleven bestuursleden zouden nalaten binnen redelijke termijn in de vacature(s) te voorzien, zal de voorziening geschieden door de Rechtbank op verzoek van iedere belanghebbende of op vordering van het Openbaar Ministerie.
————————-Artikel 7.
- Het bestuur is bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot het verkrijgen, vervreemden of bezwaren van registergoederen.
- Het bestuur is bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een derde verbindt, mits het besluit daartoe wordt genomen met algemene stemmen in een vergadering waarin alle bestuurders aanwezig of door een schriftelijk gevolmachtigde vertegenwoordigd zijn.
- Erfstellingen kunnen slechts worden aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving.
————————-Artikel 8.
- Het bestuur vertegenwoordigt de stichting. De vertegenwoordigingsbevoegdheid komt mede toe aan de voorzitter. Het bestuur kan volmacht verlenen aan één of meer bestuursleden, alsook aan derden, om de stichting binnen de grenzen van die volmacht te vertegenwoordigen.
- De leden van het bestuur genieten als zodanig geen bezoldiging, middellijk noch onmiddellijk. Onder bezoldiging wordt niet verstaan een redelijke vergoeding voor de ten behoeve van de stichting gemaakte kosten. Alle aan de bestuursleden betaalde vergoedingen worden als zodanig in de jaarrekening opgenomen en toegelicht.
——————-BESTUURSVERGADERINGEN.
————————-Artikel 9.
- Het bestuur vergadert zo dikwijls de voorzitter of degene die hem als zodanig vervangt, ofwel tenminste twee bestuursleden dit gewenst acht(en)
- De secretaris roept op tot de vergadering. Hij maakt van het ter vergadering verhandelde en beslotene notulen op, die door hem en de voorzitter worden ondertekend. Fungeert de secretaris als voorzitter dan geschiedt het notuleren door de penningmeester. Ieder lid van het bestuur heeft recht op een door de secretaris uit te reiken en door hem te ondertekenen kopie van de notulen.
- De leden van het bestuur zijn bevoegd zich door een schriftelijk gevolmachtigde ter vergadering te doen vertegenwoordigen.
————————-Artikel 10.
- Het bestuur is bevoegd zowel in als buiten vergadering besluiten te nemen. In het laatste geval is daartoe vereist dat alle bestuursleden hun stem schriftelijk uitbrengen.
- Tenzij in deze statuten anders wordt bepaald, worden besluiten genomen met volstrekte meerderheid van stemmen.
- Stemming geschiedt mondeling, tenzij een bestuurslid schriftelijke stemming verlangt. Stemming bij acclamatie is geoorloofd indien geen der bestuursleden zich daartegen verzet.
- Mochten de stemmen staken, dan is de stem van de voorzitter doorslaggevend.
- Het in een vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter omtrent de uitslag van een stemming is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
——————–BOEKJAAR/JAARSTUKKEN.
————————Artikel 11.
- Het boekjaar van de stichting is gelijk aan het kalenderjaar.
- Per het einde van ieder boekjaar worden de boeken van de stichting afgesloten. Daaruit worden door het bestuur een balans en een staat van baten en lasten over het geëindigde boekjaar opgemaakt, welke jaarstukken vervolgens door het bestuur worden vastgesteld.
————————-REGLEMENT.
————————-Artikel 12.
- Het bestuur is bevoegd een reglement vast te stellen, waarin die onderwerpen worden geregeld, die naar het oordeel van het bestuur (nadere) regeling behoeven.
- Het reglement mag niet met de wet of deze statuten in strijd zijn.
- Het bestuur is te allen tijde bevoegd het reglement te wijzigen of op te heffen.
- Op de vaststelling, wijziging en opheffing van het reglement is het bepaalde in artikel 13 lid 1 van toepassing.
———————STATUTENWIJZIGING.
————————-Artikel 13.
- Het bestuur is bevoegd de statuten te wijzigen. Een besluit tot statutenwijziging behoeft ten minste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen, in een vergadering, waarin ten minste twee/derde van de bestuursleden tegenwoordig of vertegenwoordigd is. Is niet twee/derde van de bestuursleden tegenwoordig of vertegenwoordigd, dan kan niet eerder dan twee, doch niet later dan vier weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden worden, waarin over het voorstel zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal tegenwoordige of vertegenwoordigde bestuursleden, kan worden besloten, mits met een meerderheid van ten minste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
- De wijziging moet op straffe van nietigheid bij notariële akte tot stand komen. De bestuurders zijn verplicht een authentiek afschrift van de akte van wijziging alsmede de gewijzigde statuten neer te leggen ten kantore van het openbaar register, gehouden door de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
- Ieder bestuurslid afzonderlijk is bevoegd de desbetreffende akte te verlijden.
- Wijzigingen van deze statuten dienen vóór het verlijden van de notariële akte ter kennis te worden gebracht van de Inspecteur der Belastingen, in verband met de rangschikking van de stichting als bedoeld in artikel 24, lid 4 van de Successiewet 1956.
————————-ONTBINDING.
————————-Artikel 14.
- Het bestuur is bevoegd de stichting te ontbinden. Op het daartoe te nemen besluit is toepasselijk hetgeen in artikel 13 van deze statuten is bepaald aangaande een besluit tot wijziging van de statuten.
- De stichting wordt bovendien ontbonden:
- door insolventie nadat zij in staat van faillissement is verklaard of door de opheffing van het faillissement wegens de toestand van de boedel;
- door rechterlijke uitspraak in de bij de wet genoemde gevallen.
————————VEREFFENING.
————————-Artikel 15.
- De vereffening geschiedt door het bestuur.
- De stichting blijft na haar ontbinding voortbestaan indien en voor zover dit voor de vereffening van haar zaken nodig
- Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van de statuten voor zoveel mogelijk en nodig van kracht.
- Het bestuur bepaalt welke bestemming, na betaling van alle schulden, aan de overgebleven bezittingen van de stichting zal worden gegeven, met dien verstande, dat het saldo moet worden bestemd voor een doel hetwelk het doel van de stichting zoveel mogelijk nabij komt.
———————-RAAD VAN ADVIES.
————————-Artikel 16.
- Het bestuur kan zich bij de uitoefening van zijn taak laten bijstaan door een Raad van Advies, waarvan de leden voor bepaalde tijd worden benoemd door het bestuur.
- De leden van de Raad van Advies geven gevraagd of ongevraagd advies aan het bestuur ter verwezenlijking van het doel van de stichting.
- Het bepaalde in artikel 8 lid 2 is van overeenkomstige toepassing.
——————–DIRECTIE, PERSONEEL.
————————-Artikel 17.
- Het bestuur kan zich bij de uitoefening van zijn taak laten bijstaan door een directie, die door het bestuur wordt benoemd, geschorst en ontslagen.
- Het bestuur stelt een directie-instructie vast, waarin de taken en werkwijze van de directie worden beschreven.
- De stichting kan ook ander personeel in dienst nemen.
————————SLOTBEPALING.
————————-Artikel 18.
In alle gevallen waarin door de statuten van de stichting niet wordt voorzien, beslist het bestuur.